Logo Universiteit Utrecht

Powersaver Game

Deelnemen aan Powersaver?

Als je graag wilt deelnemen aan Powersaver en je voldoet aan de onderstaande voorwaarden, dan kun je via deze link het inschrijfformulier digitaal invullen. Projectleider Jan Dirk Fijnheer van de Universiteit Utrecht neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden om mee te doen aan Powersaver:

100% afname stroomnet en aardgasnet

De belangrijkste voorwaarde om Powersaver te kunnen gebruiken is dat alle elektriciteit en aardgas wordt afgenomen van het landelijk netwerk. De reden hiervoor is dat wanneer huishoudens zelf elektriciteit of warmte produceren dit niet voor het systeem van Powersaver zichtbaar is, omdat Powersaver alleen gebruik maakt van de consumptiegegevens die de slimme energiemeter meet. Heb je dus zonnepanelen, stadswarmte of een warmtepomp dan kun je Powersaver helaas niet gebruiken.

Slimme energiemeter

Powersaver maakt gebruik van het actuele stroom- en gasverbruik van je huishouden. Hiervoor is de slimme energiemeter noodzakelijk. In 25% van de Nederlandse huishoudens is de slimme energiemeter al geïnstalleerd. Mocht dit bij jou nog niet het geval zijn, dan kun je dit op korte termijn te laten realiseren door de netbeheerder. Voor het versneld installeren van de slimme energiemeter rekent de netbeheerder een kleine 75 Euro.

Installatie datalogger

Om Powersaver te kunnen gebruiken plaatsen we een datalogger aan de slimme energiemeter in de meterkast. De slimme energiemeter heeft een zogenaamde P1 uitgang. Dit is dezelfde uitgang die de ouderwetse telefoons hebben. Via deze P1 uitgang verbinden we een BeNext datalogger aan de slimme energiemeter. Deze datalogger moet naast de slimme energiemeter ook verbonden worden aan de internet router en het stroomnet. Mocht de internet router zich niet in de meterkast bevinden dan hebben wij hier een oplossing voor door een internet netwerk via het stroomnet in het huishouden te creëren. Naast dat wij de datalogger installeren zullen wij deze ook weer ophalen. Mocht je de BeNext datalogger na het onderzoek willen blijven gebruiken, dan is deze voor een zeer gereduceerd tarief over te nemen. Je kunt dan je energieverbruik blijven inzien via een app.

Tijdspanne

Wanneer je meedoet met Powersaver dan wordt een maand voordat je Powersaver gaat gebruiken een BeNext datalogger in de meterkast geplaatst. Dit is nodig om het gemiddelde stroom- en aardgasverbruik te bepalen. Na deze maand gebruik je Powersaver 5 weken. Vervolgens blijft de datalogger nog een maand aangesloten. Je bent dus in totaal een ruim drie maanden bij het onderzoek betrokken waarbij je Powersaver 5 weken gebruikt. In deze periode is het niet aan te raden om langdurig het huishouden te verlaten door bijvoorbeeld op vakantie te gaan, omdat de game hier geen rekening mee kan houden.

Het onderzoek is vanaf november 2017 tot en met februari 2017.

Internet en apparaten

Powersaver gebruik je via een internetbrowser op elk willekeurig apparaat. Je hebt geen snelle internetverbinding nodig. We adviseren Powersaver via een tablet, desktop of laptop te gebruiken. De voornaamste reden hiervoor is dat Powersaver samen gespeeld wordt en het daarom verstandig is een groter formaat beeldscherm te gebruiken dan bijvoorbeeld dat van een smartphone.

Wat doen de deelnemers?

Het is essentieel dat alle bewoners van het huishouden betrokken zijn bij Powersaver. Om de een a twee dagen vraagt Powersaver aan de deelnemers nieuwe activiteiten te doen die leiden tot energie besparingen. Het is de bedoeling dat iedere deelnemer in het huishouden deze informatie op hetzelfde moment krijgt en de activiteiten uitvoert. Besparen van elektriciteit en aardgas in een huishouden heeft consequenties voor iedereen die er woont. Om gedegen onderzoek met Powersaver te kunnen doen vult iedereen in het huishouden vragenlijsten in. Dit is voor, tijdens en na het gebruik van Powersaver. Deze vragenlijsten kun je online invullen. Er zal via een e-mail van de projectleider Jan Dirk Fijnheer gevraagd worden om de vragenlijsten in te vullen. Oudere kinderen vanaf 12 jaar worden ook uitgenodigd om dit te doen.

Data en privacy

Door Powersaver te gebruiken stel je de energiedata beschikbaar aan de onderzoekers. De gegevens worden volledig anoniem verwerkt voor analyses die gebruikt worden voor wetenschappelijke publicaties en onderwijs.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het meedoen met Powersaver. Mocht er in het huishouden nog geen slimme energiemeter geplaatst zijn dan kan de netwerkbeheerder kosten rekenen voor het versneld installeren van de slimme energiemeter. Vaak is dit een bedrag van rond de 75 Euro. De BeNext datalogger die we voor het onderzoek gebruiken kan na afloop van het onderzoek worden overgenomen voor een zeer gereduceerd tarief. Je kunt dan je energieverbruik blijven inzien via een app.

Voor vragen kun je altijd contact opnemen met de projectleider van Powersaver, Jan Dirk Fijnheer.