Powersaver Game

Deelnemen aan Powersaver Game?

Hieronder is beschreven uit welke stappen het wetenschappelijk onderzoek met Powersaver Game bestaat, en aan welke voorwaarden je moet voldoen om mee te kunnen doen.

Als je graag wilt deelnemen aan Powersaver Game en akkoord bent met de onderstaande voorwaarden, dan kun je via deze link het inschrijfformulier digitaal invullen.

Projectleider Jan Dirk Fijnheer van de Universiteit Utrecht neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Stappen

Het meedoen aan wetenschappelijk onderzoek met Powersaver Game bestaat uit de volgende stappen:

1. Vul het onderstaande inschrijfformulier op deze website volledig in. Je hebt hiervoor het overzicht energieverbruik 2019 van je huishouden nodig en wat kerngegevens over je huis.

2. Onderteken het toestemmingsformulier om de slimme energiemeter uit te lezen en de intentieverklaring voor het meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en stuur deze via een foto via de email of Whatsapp retour. Deze documenten krijg je na de inschrijving thuisgestuurd.

3. Via de email worden alle bewoners van boven de 12-jaar verzorgd de eerste vragenlijst (duurt 10 minuten) in te vullen.

4. Het spel voor je huishouden gereed gemaakt en kun je starten met Powersaver Game. Zorg ervoor dat je de komende 3 weken om de 1 of 1,5 dag de nieuwe missies in Powersaver Game activeert en uitvoert.

5. Via de email worden alle bewoners van boven de 12-jaar verzocht om na 1,5 week Powersaver Game gebruik een korte vragenlijst in te vullen.

Voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden om mee te doen aan het wetenschappelijk onderzoek met Powersaver Game:

100% afname stroomnet en aardgasnet

Om Powersaver Game te kunnen spelen moet je alle elektriciteit en aardgas afnemen van het landelijk netwerk.

De reden hiervoor is dat wanneer huishoudens zelf elektriciteit of warmte produceren dit niet voor het systeem van Powersaver Game zichtbaar is, omdat Powersaver Game alleen gebruik maakt van de consumptiegegevens die de slimme energiemeter meet.

Heb je dus zonnepanelen, stadswarmte of een warmtepomp dan kun je Powersaver Game helaas niet gebruiken.

Slimme energiemeter

Powersaver Game maakt gebruik van het actuele stroom- en gasverbruik van je huishouden. Hiervoor is de slimme energiemeter noodzakelijk. Mocht je geen slimme energiemeter hebben, neem dan contact op met je netbeheerder.

Voor het versneld installeren van de slimme energiemeter rekent de netbeheerder een kleine 75 Euro. Zonder slimme energiemeter is deelname aan Powersaver Game helaas niet mogelijk.

Toestemming energiegegevens

Om Powersaver Game te kunnen spelen gebruikt de game je energiedata uit de slimme energiemeter. Via schriftelijke toestemming stel je de energiegegevens beschikbaar aan de onderzoekers van Powersaver Game.

De energiegegevens worden gebruikt in de game en voor wetenschappelijke analyses door de onderzoekers. Na de inschrijving zal je het toestemmingsformulier toegestuurd krijgen.

3 Weken

Wanneer je mee wilt doen met Powersaver Game vul dan het inschrijfformulier in. Het duurt dan ruim een week voordat je Powersaver Game kunt gebruiken.

In deze week wordt Powersaver Game voor jouw huishouden gereed gemaakt. Hiervoor moet een vragenlijst worden ingevuld, onderteken je een intentieverklaring voor het meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en geef je de onderzoekers toestemming om energiedata uit je slimme energiemeter te gebruiken voor de game en analyses.

Het spelen van Powersaver Game duurt ongeveer 3 weken. Om de 1 of 1,5 dag krijg je vanuit de game energiebesparingsactiviteiten.

Op de helft van de Game (na 1,5 week) worden alle deelnemers gevraagd een korte vragenlijst in te vullen. Wanneer de game is afgelopen is er nog een laatste vragenlijst.

Tijdens het spelen van Powersaver Game is het niet aan te raden om langdurig het huishouden te verlaten door bijvoorbeeld op vakantie te gaan, omdat de game hier geen rekening mee kan houden.

Vanaf januari 2020 kun je starten met Powersaver Game.

Internet

Powersaver Game gebruik je via een internetbrowser op elk willekeurig apparaat. Je hebt geen snelle internetverbinding nodig.

We adviseren Powersaver Game via een tablet, desktop of laptop te gebruiken. De voornaamste reden hiervoor is dat Powersaver Game samen gespeeld wordt en het daarom verstandig is een groter formaat beeldscherm te gebruiken dan bijvoorbeeld dat van een smartphone.

De Game

Het is essentieel dat alle bewoners van het huishouden betrokken zijn bij Powersaver Game. Om de 1 of 1,5 dag vraagt Powersaver Game je nieuwe activiteiten te doen die leiden tot energiebesparingen.

Het is de bedoeling dat iedere deelnemer in het huishouden deze informatie op hetzelfde moment krijgt en de activiteiten uitvoert. Besparen van elektriciteit en aardgas in een huishouden heeft consequenties voor iedereen die er woont, maar met Powersaver Game wordt het een stuk leuker.

Vragenlijsten

Om gedegen wetenschappelijk onderzoek met Powersaver te kunnen doen vult iedereen in het huishouden 3 vragenlijsten in. Dit is 1 voor, 1 tijdens en 1 na het gebruik van Powersaver Game.

Deze vragenlijsten staan online en het invullen duurt ongeveer 10 minuten per vragenlijst. Er zal via een e-mail van de projectleider Jan Dirk Fijnheer gevraagd worden om de vragenlijsten in te vullen. Oudere kinderen vanaf 12 jaar worden ook uitgenodigd om dit te doen.

Data en privacy

Door Powersaver Game te gebruiken stel je de energiedata beschikbaar aan de onderzoekers. Deze gegevens en de ingevulde vragenlijsten worden volledig anoniem verwerkt voor analyses die gebruikt worden voor wetenschappelijke publicaties.

Geen deelnamekosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het meedoen met Powersaver. We vragen wel dat de vier vragenlijsten door alle personen in het huishouden van boven de 12 jaar worden ingevuld en toestemming om de energiedata voor het wetenschappelijk onderzoek beschikbaar te stellen.

Voor vragen kun je altijd contact opnemen met de projectleider van Powersaver, Jan Dirk Fijnheer.